Cursus regie duurzame energietransitie - Onze Joost

Regie Energietransitie – meerdaagse training

Concrete kennis en tactieken om meer betrokkenheid bereikt bij alle stakeholders. Het juiste beleid voor meer betrokkenheid in de energietransitie.

9 dagen , verdeeld over 6 maanden

Groepsles(sen)

7.425 excl. btw

Amsterdam (online aanhaken mogelijk)

Algemeen

Wat leer je?

In de training energietransitie leer je, als ambtenaar (in dienst van of werkzaam bij gemeente, provincie, rijk), hoe je succesvol kan bijdragen aan de duurzame energietransitie. Je krijgt van ons hiervoor de kennis, de vaardigheden en de gereedschappen. Hiermee kun je concrete resultaten bereiken waarmee klimaatdoelen gehaald worden. Dus niet alleen maar een mooi verhaal, maar ook een actieplan.

We focussen op wat je al in huis hebt, en wat je nu nog niet gebruikt (jouw onbenut potentieel). Vaak weet je niet eens hoeveel je al in je eigen gereedschapskist hebt. Ook helpen we je je eigen gedrag zo in te zetten dat je meer impact gaat behalen. Daarvoor reiken we je concrete kennis en tactieken aan. Het doel is steeds opnieuw kansen zien én gebruiken. Je eigen effectiviteit en prestatie gaan pas omhoog, als je eigen houding gaat veranderen. Deze verandering helpt je vervolgens ook om anderen te inspireren en mee te nemen in de doelstellingen. In de dagelijkse praktijk zien de meeste ambtenaren heel goed wát er moet gebeuren. Het probleem is: hóe krijg je dat dan ook voor elkaar?


Je zou het liefste meer tijd en meer geld en meer collega’s willen hebben. Maar meer tijd en meer geld voor je doelen, krijg je zelden. Het is dus vooral een kwestie van: hoe zorg ik ervoor dat mijn eigen acties een groter effect gaan hebben? Hoe zorg ik dat mijn steentje uitgroeit tot een snelweg? Hoe krijg ik meer mensen met me mee?

De energietransitie is voor een hele generatie een enorme opgave. En bij ons leer je hoe jij als ambtenaar het verschil kunt maken.
Met de gereedschappen die je van ons krijgt, ga je tijdens een aanjaagperiode in de dagelijkse praktijk direct acties ondernemen. Dat varieert van draagvlak organiseren, anderen inspireren en op die manier medestanders creëren. Je doet dit aan de hand van je eigen praktijksituaties. Op deze manier wordt theorie meteen praktijk. Als je meerdere keren een aanpak uitgevoerd hebt, dan wordt het steeds gemakkelijker om te kunnen schakelen. We leren je hoe je praktijksituaties zo op kunt knippen dat je in korte tijd al concrete resultaten gaat bereiken. Die resultaten vormen dan tegelijkertijd jouw volgende stap.

 

Wat levert het op?

Na 6 maanden, in 9 klassikale dagen en wekelijkse klankbordmeetings met je medestudenten ben je door deze cursus energietransitie opgeleid als aanjager om het energiebeleid snel en krachtig uit te voeren. Doordat je onder begeleiding het geleerde zowel individueel als in groepsverband direct toepast in de praktijk, heb je de kennis en vaardigheden snel in de vingers.

 

Iets voor jou?

Herken je jezelf in één of meer van deze vragen:

✓ Wil je dat je inspanningen ook echt concrete resultaten gaan opleveren?
✓ Vraag je je af waarom jouw steengoede ideeën en plannen maar niet van de kant geroeid komen?
✓ Word je er blij van als je echt kunt zien dat een project daadwerkelijk uitgevoerd wordt?
✓ Vind je het lastig om overzicht en inzicht te houden in alle mogelijke technieken en hypes?
✓ Mis je de inhoudelijke sparringpartners in je organisatie?
✓ Denk je regelmatig: er moet toch een betere aanpak zijn?

Enthousiast geworden over deze cursus energietransitie? Bekijk dan snel de beschikbare data en schrijf je in. 

Het Klimaatakkoord, RES-plannen, Transitieagenda Circulaire Economie, duurzaam beleid, de nieuwe Omgevingswet. Het zijn noodzakelijke onderdelen om het beleid vast te leggen, maar daarmee is nog geen enkele kilowattuur opgewekt of een kilogram CO2-uitstoot verminderd. Het kost veel tijd om al worstelend de kloof tussen visie en praktijk te overbruggen. Die tijd om te worstelen hebben we helaas niet meer...

Daarom deze hands-on Bootcamp Energietransitie voor ambtenaren (in dienst van of werkzaam bij gemeente, provincie, rijk) die willen aanjagen, waarin alle facetten voorbijkomen van initiatie, organisatie en vooral naar activatie.

Wil je liever eerst kijken of deze cursus wat voor je is, volg dan de eendaagse cursus energietransitie of de seminar energietransitie.

Onze cursussen hebben drie vormen

 • E-learning, waarbij je een inlogcode krijgt voor onze online leeromgeving en je online videolessen volgt in je eigen tijd en tempo.
 • De meet-up, waarbij er klassikaal les wordt gegeven. Deze klassikale lessen zijn ook online te volgen. Handig als je van ver zou moeten komen.
 • Een combinatie van bovenstaande.

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Het programma

Datum Locatie
Lesdag 1 – dinsdag 14 december 2021 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 2 – dinsdag 18 januari 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 3 – dinsdag 1 februari 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 4 – dinsdag 22 februari 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 5 – dinsdag 15 maart 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 6 – dinsdag 12 april 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Lesdag 7 – dinsdag 17 mei 2022 Amsterdam (online aanhaken kan ook)
Eindpresentaties:  dinsdag 7 juni 2022 Amsterdam
Terugkomdag – dinsdag 20 september 2022   Amsterdam (online aanhaken kan ook)

 

STAP 1: LEIDERSCHAP IN TRANSITIE: NEMEN, DELEN EN VERMENIGVULDIGEN
Energietransitie komt op sommige plekken sneller van de grond dan andere. Een van de belangrijkste oorzaken blijkt een sterke kartrekker, een aanjager. Die aanjager, dat ben jij. Sterk, maar zeker ook slim leiderschap is dus een belangrijk element voor het slagen van onze klimaatopgaaf.


Daarom gaan we als eerste nadenken over jou. Je leert jezelf kennen: je persoonlijke energie en je persoonlijke valkuilen. Geen sessie op de divan, maar weten hoe je jezelf elke dag weer kunt opladen met positieve energie. Vervolgens de cultuur en bestuur van je organisatie. Waarmee maak jij mensen enthousiast in jouw organisatie, je netwerk en je stakeholders. We leggen een structuur en reiken je tools aan, waarmee je persoonlijk leiderschap leert te nemen, te delen en te vermenigvuldigen:

 • Wie ben jij en wie zijn de anderen met wie je doelen wilt bereiken.
 • Omgaan met verandering.
 • Samenwerken, netwerken, ketenregie, communiceren stakeholders.
 • Meetinstrumenten klimaattransitie opzetten, communiceren en behalen.
 • Inventariseren (stand van klimaatzaken), prioriteren en definiëren van duurzame maatregelen: Wat gebeurt er al, wat gaat er gebeuren en wat kan er nog meer gebeuren.
 • Cultuur maak je samen. Bottom-up gaat niet vanzelf. Draagvlak creëren.
 • Politiek en belangen, stakeholdermanagement, belemmeringen en oplossingsroutes.
 • Gemeenteraadsverkiezingen, hoe ga je er mee om.

 


STAP 2: VOLG DE KENNIS SESSIES: WIE VOLGT LEIDT

Om je werk goed te kunnen doen, heb je veel kennis nodig. Kennis op het gebied van techniek, financiën, wetgeving, beleidsplannen.
Die gaan we je leren in een aantal sessies. Aan de technische kant, koppelen we meteen financiën en wetgeving.

Een eenvoudig voorbeeld: zonne-energie. We leggen je uit wat zonne-energie is, het verschil tussen thermische en elektrische zonne-energie of de combinatie van die twee. We lichten toe het verhaal financieel in elkaar zit (ook met termen als SDE++, salderen, postcoderoos ). Je leert de verschillen bij toepassing op landbouwgrond, bedrijfsdaken en particuliere daken. Wie zorgt voor de benodigde netverzwaringen en wie betaalt daarvoor? Wat moet je met de term ‘terugverdientijd’? Wie kan en wil investeren? Wat gebeurt er in het elektranet van een wijk in de zomer als alle daken volliggen met zonnepanelen? Op die manier kijken we ook naar bijv warmtenetten: wat zijn de verschillen tussen LT-MT-HT-netten? Welke invloed heeft de keuze van een warmtenet op de woningen? Waar haal je je warmtebron vandaan? Hoe ziet een businesscase eruit, wie verdient er wat aan? Wat betekent de nieuwe Warmtewet voor je keuze voor een warmtekavel? Wat IS een warmtekavel überhaupt? Mag je als overheid een eigen warmtenet gaan exploiteren? En waarom zou je dat willen? Wat zijn de consequenties voor je inwoners als je kiest voor warmtenet met een lagere temperatuur? Hoe kun je zo’n operatie in het gemeentelijk onderhoud meenemen?

Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft een Startanalyse gemaakt voor de Warmtetransitievisie. Als in de Startanalyse staat dat groen gas het goedkoopste is, hoe zeker weet ik dan dat we straks genoeg groen gas ter verdelen hebben?

 

De opbouw van de kennissessies zorgt ervoor dat je heel snel kunt doorzien welke randvoorwaarden er kleven aan een keuze voor een systeem. Daarmee weet je ook beter waarop je moet gaan sturen.


Daarnaast is het bestuurlijk altijd belangrijk om te weten welke groter rijksbeleid er is. Hoe verhouden elektriciteitswet en warmtewet 2.0 zich tot elkaar? Waarover gaat de RES en wat gaat er nog gebeuren met de RSW: Regionale Strategie Warmte? Aan welke wetten kun je in je gemeente slim beleid koppelen?


We kunnen je beloven dat je na de kennissessies beschikt over een veel bredere blik op het speelveld. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend leuk!

 

STAP 3: TRANSITIE ‘ORGANISEREN EN ACTIVEREN’
In de eerste twee stappen hebben we handvatten aangereikt om mee te kunnen werken. Jijzelf, jouw organisatie, de stakeholders, maar ook concrete kennis heb je je eigen gemaakt. Een goede basis is gelegd. Nu is het tijd om deze toe te gaan passen, of terwijl te activeren. Je gaat meetbare plannen organiseren en implementeren. Op de laatste dag geef je een presentatie en verdedig je je plannen.
We kijken na een kwart jaar terug op hoe afgelopen periode verlopen. Hoe is het gegaan, maar vooral: waar kijken we naartoe?

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Data & locaties

Datum
Locatie
Start dinsdag 14 december 2021
Amsterdam

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Investering

Voor een investering van € 7.425,00 * (ex btw) leer je in 6 maanden, 9 dagen en wekelijkse klankbordmeetings met je medestudenten, hoe je succesvol kan bijdragen aan de energietransitie. Je krijgt van ons hiervoor de kennis, de vaardigheden en de gereedschappen. Hiermee kun je concrete resultaten bereiken waarmee klimaatdoelen gehaald wordt. Dus niet alleen maar een mooi verhaal, maar ook een actieplan.


* Je kan ook in vier termijnen betalen, verspreid over 2021 en 2022. Je betaalt daarvoor een extra administratieve vergoeding van € 50 per termijn.

 

Onze Energietransitie-Aanjagers investeren in jou:

 Robert de Wit, van Sustainable Network Consultancy, is een netwerker en coach pur sang op het gebied van duurzaamheid. Zijn dagelijks werk is het samenbrengen van stakeholders om klimaatdoelstellingen te halen.

Namens beleggende ontwikkelaars en datacentereigenaren heeft hij de regie over een aantal duurzame energieprogramma’s rondom datacenters. Datacenters zijn grootverbruikers van energie. Daarom is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de beschikbare capaciteit op het elektriciteitsnetwerk, de elektriciteit 100% groen wordt opgewekt door lokale wind- en zonnestroomprojecten en dat de restwarmte van het datacenter geleverd wordt aan lokale warmtenetten. Zijn focus ligt op het verbinden van mensen, kennis en netwerken op het gebied van energie en duurzaamheid. Zowel op politiek als uitvoerend niveau. Het is zijn rol om samenwerking te creëren tussen stakeholders, zodat een optimale balans gevonden wordt tussen de klimaatdoelstellingen en de financiële en technische haalbaarheid van projecten.  

Daarnaast geeft Robert Masterclasses en trainingen op het gebied van o.a. Energietransitiebeleid, de Klimaatwet, de Nieuwe Omgevingswet, Netwerk en Ketenregie.

 

Anne Marie van Osch, van Amergie Advies, is een ervaren ambtenaar met diverse geslaagde energieprojecten binnen de gemeente Almere. Inmiddels combineert ze haar baan in Almere met haar eigen bedrijf. Ze houdt van netwerken en van mensen opleiden. Haar favoriete uitspraak: “geef iemand een vis, en hij heeft 1 dag te eten, leer hem vissen, en hij heeft een levenlang te eten”.
Ze ziet kansen voor combinaties, die vaak buiten de gebaande paden gaan. Haar enthousiasme en doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat projecten ook slagen. Dankzij deze inzet was Almere ook een van de eerste gemeenten met een warmtevisie en zijn er diverse innovatieve projecten geslaagd.  Haar oorsprong komt uit een werktuigbouwkundige opleiding, en daarna de nodige jaren ervaring in de chemische sector voor haar overstap naar de overheid. Ze weet uit ervaring dat er altijd vele tegenstanders zijn van een verandering en maar een klein groepje voorstanders. Hoe je met dat kleine groepje voorstanders toch grootse resultaten kan halen is haar expertise. Daarbij is de bestuurlijke sensitiviteit een belangrijke sleutel tot succes.

 

Michiel Beck, van Onze Joost, is goed in het neerzetten van slimme structuren, oplossingen en het vernieuwen van onderwijs en organisaties om te komen tot echte resultaten in de wereld in transitie. Met een hart voor de mens en de wereld waarin die leeft.

Daarom heeft hij samen met Cees Mout Onze Joost opgericht. Daar werken en leren mensen in de wereld van techniek, duurzaamheid en transitie met een focus op gebouw en omgeving. Door het grote tekort aan vakmensen biedt Onze Joost naast opleiding en werk ook volledige leer-werk-trajecten. Onze Joost leidt de mensen op en vervolgens gaan ze in dienst en aan het werk bij een van de opdrachtgevers van Onze Joost. Michiel (oorspronkelijk opgeleid als bouwkundige) geeft zelf ook gepassioneerd training en seminars. Hij deelt zijn passie graag, want hij is bovenal een vakidioot.

Hij heeft veel ervaring met het nemen en uitvoeren van duurzaam beleid(sverandering) bij woningcorporaties, vastgoedbeleggers en gemeenten.

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Ervaringen

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Veel gestelde vragen over Energie Prestatie / EP / Uitleg

Je hebt gehoord dat een uitgebreid energielabel per 1 januari 2021 verplicht is voor alle woningen in Nederland. Je houdt je al bezig met vastgoedonderhoud, bent makelaar of je wil je laten omscholen. Maar wat komt er nu allemaal bij kijken en wat is het nou precies? Dat gaan we hieronder verder uitleggen. Tevens staan hier de meest gestelde vragen per vraag uitgelegd.

Energielabel

Zoals je hebt kunnen lezen is het per 1 januari 2021 verplicht om een energielabel te hebben voor je woning. In het verleden kon je deze makkelijk online aanvragen voor een paar euro. Nu komt er een adviseur langs in de woning om de hele woning te inspecteren. Dit geeft een veel realistischer beeld van de woning en tevens kan hier ook een maatwerkadvies uit voort komen. Hierin wordt de bewoner geadviseerd hoe de woning nog zuiniger kan worden gemaakt. Dit is alleen op aanvraag van de bewoner en gebeurd niet standaard bij een woningopname.

Dit klinkt allemaal heel interessant en je zou dit ook graag zelf willen gaan doen. Maar waar begin je nu en wat komt er allemaal bij kijken?
Het allerbelangrijkste is dat je affiniteit hebt met vastgoed, bouwkunde en verduurzaming. Als je dit niet hebt ga je geen voldoening halen uit het werk wat je gaat doen. Daarnaast is het handig als je goed met mensen om kunt gaan, je sociaal bent. Je komt vaak bij mensen thuis in hun persoonlijke, veilig haven.

Van belang te weten dat hoewel je met de basis van Utiliteitsbouw (EP-U/B) je ook gecertificeerd bent voor Woningen en Woongebouwen, het Utiliteitstraject (EP-U/B) wel zwaarder is. Afhankelijk van de eventueel al aanwezig installatietechnische en/of bouwkundige voorkennis en ervaring (of juist het gebrek daaraan). Voor een nieuwe adviseur zonder relevante bouwkundige of installatietechnische voorkennis en ervaring zien wij een start met de EP-W/B certificering dan ook als de beste eerste stap.

Onze cursussen zijn opgebouwd in twee delen, je start met de E-learning, deze staat op onze online leeromgeving. Na betaling van de factuur krijg je hier toegang toe. Deze videolessen kun je bekijken op een moment dat het jou uitkomt. Na het bekijken van de E-learning neem je deel aan de klassikale dagen, de zgn. meet up. Deze meet up heb je samen met de docent en medestudenten. Dit kan zowel via Zoom als fysiek op onze locatie (wanneer de coronaregels dit toelaten). De data voor de meet ups zijn terug te vinden op onze website. Na het volgen van de meet up ben je klaar voor je examen(s).

Ja, voordat je deelneemt aan de meet up dien je de videolessen in de online leeromgeving bekeken te hebben.

Heb je minimaal MBO-niveau dan is je kans om je opleiding tot WP-W/B adviseur succesvol af te ronden, reëel aanwezig. Uiteraard blijven vooraf al aanwezige bouwtechnische en/of installatietechnische kennis en ervaring mbt tot het volgen van de opleiding altijd een voordeel. Echter niet noodzakelijk. De benodigde kennis mbt deze facetten; het kunnen herkennen van bouwkundige elementen en (types van vloer, gevel, dak etc.) en installaties (verwarming, koeling, tapwater etc.) komt tijdens de opleiding ruimschoots aan bod en kan, ook na de examens, op eenvoudige wijze, naar behoefte, aangevuld worden voor de praktijk.

Zie vorig antwoord.

Bouwkundige/installatietechnische kennis of werkervaring is een pré maar zeker niet noodzakelijk. Jouw niveau van kennis/ervaring is van groter belang; minimaal MBO of hoger (of relevante vergelijkbare ervaring).

Na een gedegen voorbereiding op je examens bij Onze Joost en het succesvol behalen van alle benodigde examenmodules zul je een software licentie moeten aanschaffen (van Vabi of Uniec 3) om de gegevens van een opgenomen woning of gebouw op correcte wijze te verwerken met een energie-label als resultaat. Met deze software leg je ook verbinding met de EP-Online site van de overheid waar alle woningen en hun (nieuwe) labels geregistreerd worden. Om je aan te melden bij deze EP-Online site heb je ook een bedrijfs-digid nodig; de eherkenning. Alles over het aanvragen hiervan vind je op de eherkenning website. Parallel hieraan loopt de eis dat je je gecertificeerde functie uitoefent onder de verantwoordelijkheid van een gecertificeerd bedrijf. Dit is de eis zoals vastgelegd in de BRL9500. Het bedrijf draagt zorg voor de verantwoorde uitvoering van het werk door hun adviseurs, het opstellen van intern (door de KIWA goedgekeurde) werk-protocollen, documenten en handboek(en) voor de adviseurs, het archiveren van de dossiers en de samenwerking met de KIWA mbt de audits op de dossiers.

Voor de kleinere (eenmans-)bedrijven en ZZP-ers bestaat de mogelijkheid zich aan te sluiten bij een koepelorganisatie, zoals Onze Koepel, die deze verantwoordelijkheden voor de adviseur overneemt.

Dit kan eventueel ook later, heb je een voorkeur voor een datum schrijf je dan wel direct voor deze datum in. Er zijn per meet up maar een maximaal aantal plekken beschikbaar.

De videolessen zijn 6 maanden beschikbaar, ook dien je binnen deze tijd de meet up te volgen (hier kan nu door corona van worden afgeweken).

Nu tijdens de Coronaperiode is dat niet mogelijk, examen kan via Cito of 't Examenpark.

Voor EP W/B 12 á 13 uur.

Ja, naast ons kantoor op de Johan van Hasseltweg in Amsterdam Noord hebben we een aparte lesruimte. Ons kantoor is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, ook hebben we parkeergelegenheid voor de deur. Het is wel betaald parkeren.

Zie www.onzejoost.nl/energieprestatie daar vind je niet alleen de juiste cursus maar ook welk examen je dient te doen.

Ter afsluiting van het succesvol behalen van je EP examens verkrijg je het bijbehorende EP certificaat en word je, als dusdanig gecertificeerde adviseur, ook landelijk geregistreerd in de database van QBISnl.

Na betaling van de factuur ontvang je een inlog voor de online leeromgeving.

Ja, ook wanneer de meet up in Amsterdam wordt gegeven is het mogelijk deze via Zoom bij te wonen. Je ontvangt dan op de ochtend van de meet up een link in je mail naar de Zoom bijeenkomst.

De benodigde Isso (82.1 Methode 2020 voor EP-W en 75.1 Methode 2020 voor EP-U) en de bijbehorende BRL 9500 (BRL 9500-W voor EP-W en BRL 9500-U voor EP-U) kun je aanschaffen via de website van de Isso organisatie https://kennisbank.isso.nl/

Ja, alle lessen zijn ook digitaal via Zoom bij te wonen. Ook wanneer er bij locatie Amsterdam staat.

Waarom Onze Joost?

 • Wij maken het simpel en boeiend.
 • Overbrengen dat je er echt iets aan hebt.
 • Trainers zijn vakidioten én didactisch sterk.
 • Betrokken bij jou als cursist en je doel.

Michiel Beck

managing partner

Meer weten over deze cursus?

020 3638383
michiel@onzejoost.nl

Is deze cursus ook wat voor jou?

Zet de energietransitie in gang