Wat leer je in de cursus Praktijkervaring EP Woningen?

Ben je net geslaagd voor je EP-W/B examens en wil je lekker aan het werk als EnergiePrestatie-adviseur? Praktijkervaring opdoen is een must. Sterker nog, een verplichting: jouw eerste 10 opnames moeten officieel gecontroleerd worden. Dat staat in de BRL 9500 (pagina 5).

“De certificaathouder controleert, additioneel aan de reguliere audit van elke nieuwe adviseur*, na aanvang van zijn of haar werkzaamheden, de eerste tien van de door hem/haar opgestelde energieprestatierapporten. Ten minste de helft van het aantal controles vindt plaats in het werk (bij oplevering en bestaand), bij energieprestatierapporten voor de vergunningsaanvragen vindt de controle plaats op dossier.

* Met nieuwe adviseur wordt bedoeld de adviseur die voor het eerst energieprestatierapporten voor dit (sub)deelgebied opstelt”

Bij Onze Joost doe je onder begeleiding van een vak-ervaren energieprestatie adviseur de hoognodige praktijkkennis-en ervaring op. Je rond het traject af met de 10 officiële controles!

Het Traject

Het traject voor jouw eerste 10 officiële controles bestaat uit 2 delen. In elk deel ga je 5 woningopnames afnemen. 5+5=10!

Deel 1: Vijf woningopnames tijdens meet-ups

Tijdens twee klassikale cursusdagen, ook wel onze meet-ups genoemd, ga je in totaal 5 opnames doen bij verschillende mutatiewoningen. Voordat we met de groep naar de locaties gaan, bereiden wij je klassikaal voor en geven wij je instructies. Nadat je jouw opnamedossier hebt gemaakt en de docent deze heeft gecontroleerd, heb jij jouw eerste 5 officiële controles op zak!

Deel 2: Vijf woningopnames op dossier

Na het afronden van de meet-ups ga je zelfstandig vijf woningopnames doen.

Je dient hiervoor zelf afspraken te maken bij opdrachtgevers. Voor de controles van jouw opnames maak je een afspraak met één van jouw medecursisten. Jij doet dat ook voor de ander. Je geeft elkaar feedback op het controle- en evaluatieformulier, dat jullie vervolgens met elkaar bespreken.

Wat levert het op?

Na het volgen van dit traject heb je praktijkkennis en -ervaring ‘in het veld’ opgedaan. Je rond het traject af met de 10 officiële controles op zak, die verplicht zijn volgens de BRL 9500. De controles/ audits worden door de certificaathouder uitgevoerd.

Je krijgt inzicht en kunde in hoe je in de praktijk een woning opneemt, je efficiënt en kundig zelfstandig een opname doet, de woning ter plekke inmeet en uitschetst, en volledig uitwerkt tot een energielabel. De praktijk van a tot z.

Als je beide stappen in het traject succesvol hebt afgerond, ontvang je van Onze Joost het certificaat ‘Officieel gecontroleerde EnergiePrestatie-adviseur’ inclusief de controle- en evaluatiedocumenten. Deze kan je bij jouw gecertificeerde bedrijf of koepelcertificaatorganisatie inleveren als bewijs dat jij de eerste 10 controles doorlopen hebt. Je kan dan gelijk goed voorbereid aan het werk!

Onze Koepel

Heb jij het hele cursustraject goed doorlopen? Dan ben je klaar voor de volgende stap: zorgeloos het werkveld in.

Onze Joost biedt naast de kennis om een goede EP-adviseur te worden, ook de middelen om als vak-fanaat lekker je werk kunnen doen. Een van die middelen is Onze Koepel: Koepelcertificatie voor zelfstandige EnergiePrestatie-adviseurs.

Wij beschikken over de BRL-certificatie en zorgen voor de audits, dossier-archivering en kwaliteitsbeleid. Door je aan te sluiten bij onze koepelorganisatie heb je direct keurig netjes jouw bedrijfscertificatie volgens de BRL 9500 op orde. En je sluit je ook aan bij een toegewijde club EP-adviseurs, waar je als ondernemer kan groeien.

bekijk hier de voorwaarden van onze koepel

Is deze cursus Praktijkervaring EP Woningen iets voor jou?

Ben jij net geslaagd voor alle EP-W examens en wil je goed voorbereid het werkveld in, dan is dit traject iets voor jou.

Waarom Onze Joost?

 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Profiteer van de STAP subsidie.
 • Docenten met de hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Schrijf je in voor STAP

Mark

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
mark@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Traject praktijkervaring EP-W/B, inclusief 10 verplichte controles

5 controles in het werk

Het eerste deel van het traject bestaat uit 2 dagen van 9.00 tot 17.00 uur de praktijk in. Je gaat in totaal 5 echte woningen bezoeken. Twee de ene dag, drie de andere dag. Dat zijn leegstaande mutatiewoningen van een woningcorporatie in Amsterdam. We treffen elkaar eerst in het leslokaal bij Onze Joost in Amsterdam.

 • Je krijgt daar om te beginnen een instructie hoe je kundig en efficiënt een woningopname doet:
  • De planning
  • Wat neem je mee
  • Voorbereiding voordat je op pad gaat
  • Schetsen, als er geen tekenwerk is
  • Meten van digitaal tekenwerk
  • Foto-instructie
  • Omgaan met bewoners
  • Opbouw van een compleet en reproduceerbaar dossier
 • Je bereid je vervolgens voor op de zelfstandige opnames die we gaan doen in de middag:
  • Je neemt de aangeleverde informatie van de opdrachtgever door
  • Je zoekt eventueel extra informatie online op
 • Vervolgens gaan we met de groep op pad naar de woningen 
 • Je doet zelfstandig de opname in de woningen
 • Je werkt de opname thuis uit, en zorgt voor een compleet dossier, wat je oplevert bij de begeleider.
 • De begeleider controleert jouw vijf opnames en koppelt terug met een compleet controle- en evaluatieformulier.

 

5 controles op dossier

 • Vervolgens ga je jouw eerste eigen woningopnames doen. Je maakt zelf jouw afspraken bij eigen opdrachtgevers en levert 5 volledige dossiers op.
 • Je maakt een afspraak met één van jouw medecursisten die jouw eerste 5 zelfstandige opnames nakijkt en vice versa. Jij doet dat ook voor de ander. Leren van en met elkaar… Jouw medecursist controleert jouw 5 opnames op dossier en geeft feedback op het controle- en evaluatieformulier. Dit bespreken jullie met elkaar.

 

5 + 5 = 10!

Als je beide stappen in het traject hebt gemaakt ontvang je van Onze Joost het certificaat ‘Officieel gecontroleerde EnergiePrestatie-adviseur’ inclusief de controle- en evaluatiedocumenten. Deze kan je bij jouw gecertificeerde bedrijf of koepelcertificaatorganisatie inleveren als bewijs dat jij de eerste 10 controles doorlopen hebt. Je kan dan gelijk goed voorbereid aan het werk in de praktijk.

Wat neem je mee

 • Digitale afstandsmeter (disto) en rolmaat
 • Liniaal, potlood en pen
 • Fietsspaak
 • Fototoestel
 • Klipboard of tablet (afhankelijk van hoe je wilt opnemen)
 • BRL 9500 en ISSO
 • Laptop met daarop Vabi of UNIEC met licentie

Waarom Onze Joost?

 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Profiteer van de STAP subsidie.
 • Docenten met de hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Schrijf je in voor STAP

Mark

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
mark@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Data
Tijden
Locatie
Wo, 29 maart 2023
Wo, 05 april 2023
09:00 - 16:00
09:00 - 15:00
Fysiek op locatie
Wo, 10 mei 2023
Wo, 17 mei 2023
09:00 - 16:00
09:00 - 15:00
Fysiek op locatie
Wo, 05 juli 2023
Wo, 12 juli 2023
09:00 - 16:00
09:00 - 15:00
Fysiek op locatie
Wo, 06 september 2023
Wo, 13 september 2023
09:00 - 16:00
09:00 - 15:00
Fysiek op locatie
Wo, 13 december 2023
Wo, 20 december 2023
09:00 - 16:00
09:00 - 15:00
Fysiek op locatie

Waarom Onze Joost?

 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Profiteer van de STAP subsidie.
 • Docenten met de hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Schrijf je in voor STAP

Mark

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
mark@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Investering

Goed bezig! Investeren in jezelf is één van de beste investeringen die je kunt doen. Nu je vakbekwaam EnergiePrestatie-adviseur woningen bent is het tijd voor de tweede stap: volgens de BRL verplichte praktijkervaring opdoen.

Het opstellen van je eerste 10 energieprestatierapporten is natuurlijk best spannend. Wat staat je allemaal te wachten en waar moet je opletten?

Met de cursus "EP-W/B – Aan het werk in de praktijk, inclusief de 10 officiële eerste controles" helpen wij je graag op weg. De cursus bestaat uit twee delen: 5 controles in het werk en 5 controles op dossier. De 5 controles in het werk verdelen wij over twee klassikale dagen, ook wel onze meet-ups genoemd. De 5 controles op dossier rond je samen met je medecursisten in eigen tijd af.

Aan het werk in de praktijk: studieduur

Ga je aan de slag met de cursus EP-W/B – Aan het werk in de praktijk, inclusief de 10 officiële eerste controles bij Onze Joost, dan start je samen met jouw medecursisten in ons leslokaal. Je krijgt instructies hoe je kundig en efficiënt een woningopname doet. Na het nuttigen van de lunch vertrekken jullie naar de eerste mutatiewoning.

 

Programma dag 1

 

Starttijd


Eindtijd


Dagindeling


09:00


12:30


Start, introductie en voorbereiding opname


12:30


13:00


Lunch


13:00


13:30


Vertrek naar eerste mutatiewoning


13:30


16:00


Opnames 2 twee mutatiewoningen


 

Programma dag 2

 

Starttijd


Eindtijd


Dagindeling


09:00


12:30


Start opname mutatiewoning


12:00


12:30


Lunch


12:30


15:00


Opnames twee mutatiewoningen


 

Na de meet-ups werk je de opnames thuis uit en zorg je voor een compleet dossier. Het complete dossier lever je op bij jouw begeleider.

Zelfstandige woningopname: controle op dossier

De meet-ups zijn achter de rug. Je gaat nu zelfstandig vijf woningopnames doen. Je maakt hiervoor afspraken bij opdrachtgevers, maar ook met één van jouw medecursisten voor de controle van de opnames op dossier. Maak ruimte in je agenda en stel deadlines. Zo weet iedereen precies waar die aan toe is.

Investering: kosten

Met een investering van € 1.380 exclusief BTW (€ 1.669,80 inclusief BTW) kan jij aantonen dat jij vakbekwaam bent met de BRL 9500.

Deze kosten zijn inclusief:

 • twee klassikale cursusdagen (meet-ups);
 • begeleiding door een ervaren hands-on docent tijdens de meet-ups;
 • een kladblok en een pen;
 • dag 1: koffie en thee, fruit, tussendoortje en een vegetarische lunch.

STAP-budget

Voor deze cursus is het mogelijk STAP-budget aan te vragen bij het UWV.  De overheid betaald € 1.000 inclusief BTW van jouw studie. Je hoeft zelf nog maar € 669,80 te betalen. Dat is mooi meegenomen! Lees meer over de STAP-regeling op onze STAP-pagina.

 

Waarom Onze Joost?

 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Profiteer van de STAP subsidie.
 • Docenten met de hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Schrijf je in voor STAP

Mark

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
mark@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Waarom Onze Joost?

 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Profiteer van de STAP subsidie.
 • Docenten met de hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Schrijf je in voor STAP

Mark

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
mark@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Is deze cursus ook wat voor jou?