Participatie en draagvlak creëren - Omgevingswet
Met de komst van de nieuwe Omgevingswet ontstaat er een bovenmatige vereenvoudiging van het wettelijke stelsel voor de leefomgeving. Verduurzaming van de gebouwde omgeving is in volle gang. Daardoor ontwikkelen er zich steeds meer projecten. Projecten in de ruimtelijke omgeving hebben altijd impact op mensen, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland.
Of het nou gaat om een reconstructie van een straat, de sloop van een parkeergarage of de aanleg van een warmtenet. Bij elk project zijn er verschillende spelers betrokken, die ieder een ander belang hebben bij een juiste voorbereiding, uitvoering en afronding. We noemen hen stakeholders. Stakeholders zijn bijvoorbeeld de bewoners en winkeliers aan de weg, maar denk ook aan de busmaatschappij en de hulpdiensten die de weg gebruiken. In deze cursus gaat het over het verenigen van de verschillende belangen van stakeholders.
Wat leer je in de cursus Participatie en draagvlak creëren Omgevingswet?
Om de belangen van stakeholders te verenigen, moet je participatie en draagvlak creëren. Dit zijn twee belangrijke onderdelen van de nieuwe Omgevingswet. Bij participatie gaat het om het vroegtijdig betrekken van belanghebbenden bij een (bouw)project. Daarnaast is het belangrijk om draagvlak te creëren, zodat verschillende stakeholders enthousiast worden van jouw ideeën. Welke partijen dien je samen te brengen? Welke strategieën kun je ontwikkelen om acceptatie en coöperatie te verkrijgen en hoe pas je die in de praktijk toe?
In de cursus Participatie en Draagvlak creëren Omgevingswet krijg je alle handvatten aangereikt voor de ontwikkeling van een stakeholderstrategie en het begeleiden van het proces ruimtelijke ordening.
Voor wie?
Deze cursus is voor iedereen die werkzaam is in de functie van programma- of omgevingsmanager, bestuurder, projectleider, jurist of adviseur bij een gemeente, een provincie, de omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daarbij ben je verantwoordelijk voor een of meerdere aspecten van de leefomgeving.
De cursus is ook geschikt voor aannemers die als leverancier voor de overheid betrokken zijn bij bouw-, milieu-, natuur-, water- en bodemprojecten of een andere activiteit met betrekking tot de fysieke leefomgeving.
Wat levert de cursus op?
Na deze cursus weet je alles over stakeholders en hoe je participatie en draagvlak kunt creëren. Zo weet je:
- hoe je een plan opstelt voor de samenwerking met verschillende stakeholders;
- participatie en draagvlak te creëren in de leefomgeving;
- vanuit verschillende invalshoeken naar projecten te kijken;
- hoe je verschillende communicatiestrategieën toepast;
- achtergronden waarom mensen wel of niet willen veranderen;
- hoe je een krachtenveldanalyse opstelt.