Ervaring met de EVC procedure - Onze Joost

Kandidaten aan het woord:

Marcel Saarloos van Bluehome over zijn ervaring met de branche EVC procedure bij Onze Joost

 

Bluehome

Marcel Saarloos van Bluehome

Bluehome is de specialist voor zonnepanelen in Oud-Beijerland. Door de jaren heen hebben zij al vele huizen in Oud-Beijerland en omgeving mogen voorzien van zonnepanelen.
Bluehome heeft de ambitie om een toonaangevende partij te zijn op het gebied van duurzame energie en wil zowel voor de zakelijke- als de particuliere markt de klant van een gedegen advies kunnen voorzien op het gebied van verduurzaming. Het hele traject, van advies tot aan de plaatsing van het product, willen ze op een professionele manier beheersen.

De PV-wereld is de laatste 2 à 3 jaar enorm snel gegroeid, vertelt Marcel Saarloos. Wij ervaren dat er door het klimaatakkoord steeds meer bedrijven en particulieren willen in investeren in duurzaamheid. PV-panelen is één van die mogelijkheden. In Nederland zien we veel PV installerende bedrijven waarvan  er helaas ook veel bedrijven zijn zonder elektro achtergrond die mee liften vanwege de omzet mogelijkheden. Want iedereen kan en mag PV-panelen plaatsen. Daardoor worden er helaas nog steeds installaties aangelegd die niet aan de normen voldoen en soms zelfs branden veroorzaken. Bluehome wil zich daar steeds van blijven distantiëren en zich verder professionaliseren in de PV-markt door kennis te vergaren en weten waar je mee bezig bent. De groei in onze organisatie en de eisen vanuit de verzekeringen, adviseurs en netbeheerders heeft ons ook verder doen nadenken. Kennis staat niet stil, we moeten ons profileren boven de rest. Alleen een PV keurmerk was voor ons niet voldoende. We wilden een gecertifieerde onderneming zijn. In het verleden behaalde diploma’s en certificaten door mijzelf waren net niet voldoende om de begeerde InstallQ erkenning te krijgen. Het volgen van een opleiding naast een drukke baan en gezin vond ik persoonlijk too much. Met wat navraag kwam Onze Joost met het advies een branche EVC-traject te starten. En dat advies hebben we opgevolgd! We zijn nu een erkend bedrijf met zegelrecht en niet meer afhankelijk van collega’s.

Een EVC procedure bestaat voor de deelnemer uit drie stappen; een portfolio opbouwen, het criterium gericht interview en een werkplekbezoek. Kun je iets vertellen over jouw ervaringen?

Mijn portofolio opbouwen was best veel werk, het vergt tijd en discipline. Maar in die periode ga je zaken ook weer herbeleven. Behaalde diploma’s hoe en waar ook alweer toegepast. Met het goed opbouwen van mijn portfolio ben ik zeker toch zo’n 2 maanden bezig geweest. Je doet het naast je drukke baan, elke keer een deel. Het criterium gericht interview met de beoordelaar Jan Dooms, vond ik erg leuk om te doen. Tijdens het interview heeft Jan mij, aan de hand van de vakbekwaamheidseisen van InstallQ voor laagspanningsinstallaties, stevig bevraagd op mijn vakinhoudelijke kennis en ervaringen. Aansluitend hebben we een klant bezocht waar ik mijn eigen praktijksituatie verder heb toegelicht.

Waarom zou je een collega installateur aanraden om ook mee te doen aan een EVC procedure?

Als je bijvoorbeeld zoals ik je opleiding Technicus in het verleden niet hebt afgerond en inmiddels wel veel relevante werkervaring en kennis hebt opgebouwd dan is dit echt een aanrader! Het kost zeker wat tijd en energie, maar als het eindresultaat (het InstallQ logo prijkt inmiddels op onze deur) er eenmaal is, dan kijk je met een zeer tevreden gevoel terug op de hele procedure. Zeker een aanrader voor iedereen die veel relevante werkervaring en vakkennis heeft opgebouwd en dit kan aantonen door deelname aan een EVC procedure.

Ook voldoende vakkennis en werkervaring? Laat je dan meten, waarderen en erkennen en doe, net zoals Marcel Saarloos, mee aan een branche EVC procedure.