NTA 8800 - Nieuwe EPA-regelgeving - Onze Joost

Nieuwe EPA-regelgeving, NTA 8800: 1 januari 2020 uitgesteld

DE EPA-WERELD IS CONTINU IN BEWEGING: WIJZIGING 1/1/2020 NTA 8800 UITGESTELD!

4 april 2019 – Op de website van Het Lente-akkoord is bevestigd dat de geplande ingangsdatum 1 januari 2020 niet gehaald wordt van de nieuwe BENG-eisen en de NTA8800. Zie de website van het Lente-akkoord: https://www.lente-akkoord.nl/ingangsdatum-1-januari-2020-voor-beng-niet-haalbaar/ 

Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat de software 6 maanden voordat de NTA8800 van kracht wordt, beschikbaar moet zijn. De ontwikkeling van de software heeft te maken met het definitief gereed zijn van de norm en het opnameprotocol. Deze zijn momenteel nog aan wijzigingen onderhevig. Verschillende softwareleveranciers hebben aangegeven dat de software in het vierde kwartaal van 2019 gereed kan zijn. Dus automatisch een half jaar uitstel.

 

Nieuwe ingangsdatum nog onbekend

Het is nog niet bekend wanneer de NTA8800 wel van kracht wordt. De nieuwe datum zal tenminste 6 maanden voor inwerkingtreding worden gecommuniceerd. De minister stuurt in juni 2019 een brief naar de Tweede Kamer over de BENG-eisen en de bijbehorende planning.

 

Wijzigingen

De huidige NEN7120 wordt vervangen door nieuwe EPA-rekenmethodiek: de NTA 8800. Datum n.t.b. De methodiek blijft in de basis hetzelfde. Er zullen meer onderdelen worden opgenomen en er zal een specifiekere Rc-waarde-berekening van de schil gemaakt worden. Alle EPA-adviseurs zullen dus bijgeschoold moeten zijn en werken volgens de NTA 8800.

 

Wat heeft dit voor gevolgen voor jou?

De EPA-examens zullen aangepast worden voor mensen die hun EPA-diploma willen halen. Voor reeds gediplomeerden zal er een aanvullend examen gedaan moeten worden (waarschijnlijk vergelijkbaar met de EPA-W opfrisser van 2018).

 

Wat heeft dit voor gevolgen voor je opdrachtgever?

Voor berekeningen die je maakt in 2019 volgens oude regelgeving, maar waarvan de uitvoering van de energiebesparende maatregelen plaats zal vinden verderop in 2020, zal de oplevering zijn volgens de nieuwe regelgeving. Het resultaat kan dus anders zijn dan je bedoeld had. Zowel in negatieve als positieve zin. Onhandig: pas tegen het einde van 2019 zal de opnamemethodiek/software volgens de NTA 8800 waarschijnlijk bekend zijn.

 

Moet ik gaan wachten met examen doen als ik EPA-adviseur wil worden?

Wij denken dat het niet zinvol is om te wachten tot je examen kan doen volgens de nieuwe regelgeving. Je verspilt kostbare tijd, want je kan dan voorlopig geen EPA-(maatwerk)adviezen berekenen of geven. Dit heeft wel als gevolg dat je je moet bijscholen om de nieuwe NTA 8800 te leren kennen, zodat je goed voorbereid aan de slag kan blijven. Tevens is het handig kennis te hebben van zowel de oude en de nieuwe regelgeving.

 

Wanneer kan je bij ons terecht voor de bijscholing of de nieuwe trainingen?

Als de opnamemethodiek bekend is bij de overheid en de software ontwikkeld bij de software-leveranciers kunnen we van start gaan. Wanneer dat precies is weten we nog niet. Zodra wij het weten hoor je het meteen! Over de opfrisser van 2019 worden nu de besluiten genomen hoe deze er uit zal gaan zien.

 

Kosteloos downloaden NTA 8800 en kritiekversies ISSO 82.1 en 75.1

ONZE JOOST IS ALTIJD UP-TO-DATE

NEEM JE CONTACT MET ME OP, ONZE JOOST?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.