Wat is het EP-Maatwerkadvies?
Sommige adviseurs maken al een tijdje verbeteradviezen: met welke energiebesparende maatregelen verbeter je het label, ga je energie besparen en wat zijn de terugverdientijden. Iedereen doet dat momenteel op zijn/haar eigen manier. Om daar lijn in te krijgen is de ISSO 82.2 EP-MWA ontwikkel: het opname- en rapportageprotocol van het EP-maatwerkadvies. Hiermee kun je een compleet op maat gemaakt advies van hoge kwaliteit leveren en garanderen.
Bekijk hier de demo van de videolessen EnergiePrestatie Maatwerkadvies:
ISSO 82.2 in hoofdlijnen
Bij een compleet EPmaatwerkadvies worden, volgens de ISSO 82.2, de volgende onderdelen meegenomen:
- Een uitgebreidere opname, omdat er gekeken moet worden naar de eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen. Denk aan spouwbreedte, kruipruimte, ruimtebeslag installatie etc.
- Het ‘fitten’ van het advies. In tegenstelling tot het energielabel gaat het maatwerkadvies wel uit van gebruikersgebonden energieverbruik en de omgeving waar het gebouw staat (en niet van gemiddelden). Daarom moet het verbruik gefit worden, zoals dat heet.
- Het samenstellen van de verschillende mogelijkheden (pakketten met maatregelen) met bijbehorende investeringen en terugverdientijden.
- En ook heel belangrijk: vermelding van gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid. Denk aan bouwfysische gevolgen zoals kans op schimmels in de woning.
Daarnaast moet je rekening houden met en kennis hebben van het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. om uiteindelijk een goed gecertificeerd maatwerkadvies te kunnen geven. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies houd je je aan het opname- en adviesprotocol van de ISSO 82.2 volgens de BRL 9500 MWA. De maatwerkadviezen worden geregistreerd en ge-audit door een certificerende instelling.
Mag het of moet het?
Een gecertificeerd maatwerkadvies mag, het moet niet. Er worden echter veel belastingvoordelen, subsidies, hypotheekaanvragen e.d. aan gekoppeld. Zo kan je vanaf 2024 alleen met het EP-MWA energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VVE’s, een lening via het warmtefonds en de Energie Index Aftrek (EIA) voor ondernemers aanvragen. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen zal een gecertificeerd EP-maatwerkadvies vaak een vereiste worden. Ook om je te onderscheiden als een betrouwbare adviseur, goed opgeleid en met aantoonbare kennis van zaken is dit uiteraard een pré.
Hoe word je gecertficiteerd EP-Maatwerkadviseur ?
Net zoals je EnergiePrestatie-adviseur wordt, word je ook maatwerk-adviseur:
- Je volgt een cursus waar je de juiste kennis en vaardigheden opdoet en kan oefenen voor het examen.
- Het examen doe je bij één van de bekende exameninstituten (’t Examenpark, SNEI of Cito). Het examen zal bestaan uit een aantal meerkeuzevragen en een casus.
- Als je het examen gehaald hebt en in bezit van het diploma bent, kan jouw bedrijf gecertificeerd worden door een van de certificerende instellingen.
- Je schaft de juiste software aan. Vabi heeft momenteel al een werkende versie en deze is nu nog gratis beschikbaar, dit wordt een betaalde versie. UNIEC3 zal een versie per 1 juli beschikbaar hebben. Een iets onbekendere – De Twee Snoeken – zal ook maatwerkadvies-software uitbrengen.
- Met het diploma maatwerkadviseur, bedrijfscertificaat en de juiste software kan je gecertificeerde maatwerkadviezen maken.
Ook net als bij de EnergiePrestatie-adviseur bestaan er verschillende EP-MWA-adviseurs:
- EP-W/basis maatwerkadviseur
- EP-W/detail maatwerkadviseur
- EP-U/basis maatwerkadviseur
- EP-U/detail maatwerkadviseur
EP-maatwerkadvies bij Onze Joost
Je kunt jouw examen goed voorbereiden door een cursus te volgen bij Onze Joost. Je moet, naast de kennis van het opnameprotocol EP-MWA, ook kennis hebben van bouwfysica, installaties, maar ook wet- en regelgeving zoals het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. Deze kennis is niet opgenomen in het protocol, maar leer je wel in onze cursus, zodat je goed voorbereid bent op het examen.