Wat is het EP-Maatwerkadvies?

Sommige adviseurs maken al een tijdje verbeteradviezen: met welke energiebesparende maatregelen verbeter je het label, hoe ga je energie besparen en wat zijn de terugverdientijden? Iedereen doet dat momenteel op zijn/haar eigen manier. Om daar lijn in te krijgen is de ISSO 82.2 EP-MWA ontwikkelt: het opname- en rapportageprotocol van het EP-maatwerkadvies. Hiermee kun je een compleet op maat gemaakt advies van hoge kwaliteit leveren en garanderen.

E-learning

De e-learning bouwt in heldere videolessen voort op jouw kennis en ervaring als Energie-Prestatieadviseur. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies maak je een uitgebreidere opname omdat je eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen erin meeneemt. En omdat het maatwerkadvies wat betreft energieverbruik niet uitgaat van gemiddelden, moet het verbruik 'gefit' worden. Verder is er aandacht voor het samenstellen van de pakketten met maatregelen, de bijbehorende investeringen en terugverdientijden en de gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid.

Meet-up

Tijdens een klassikale lesdag pas je de geleerde kennis toe. Je kunt vragen stellen en maakt en bespreekt oefenexamens. Zo bereid je je samen met je medecursisten voor op het examen. Je kan de meet-up ook online volgen. 

Studieduur

Het gecertificeerde Maatwerkadvies EP-W Basis of Detail bestaat uit 7 videolessen van in totaal 11 uur. Na de e-learning volgt een klassikale lesdag waarin je met de leerstof aan de slag gaat. Een lesdag duurt 6 uur. De totale studieduur bedraagt ongeveer 20 uur.

 

Bekijk hier de demo van de videolessen EnergiePrestatie Maatwerkadvies:

Examen geen onderdeel van de cursus

Je bent vakbekwaam gecertificeerde Maatwerkadvies EP-W Basis of Detail als je het examen MWA) (Maatwerkadvies Woningen) met goed gevolg aflegt. Dit examen is geen onderdeel van deze cursus.

Je kunt je voor het examen aanmelden bij 't Examenpark, Cito of SNEI.

Voor wie?

De cursus is voor iedereen die gecertificeerd advies wil geven. Dit advies is niet verplicht maar wel nodig voor veel belastingvoordelen, subsidies en hypotheekaanvragen. Zo is er vanaf 2024 een EP/W-MWA nodig voor een subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), een lening via het warmtefonds of de Energie Index Aftrek (EIA) voor ondernemers. Met het diploma MWA-W onderscheid je je bovendien als een betrouwbare adviseur met aantoonbare kennis van zaken.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus het gecertificeerd Maatwerkadvies EP-W

 • Weet je wat er komt kijken bij het leven van maatwerkadvies
 • ben je bekend met het opnameprotocol
 • ken je de exameneisen en heb je geoefend met de stof

Resultaat

Je kent de stof en weet wat er op het examen MWA-W van je verwacht wordt. Wanneer je slaagt voor je examens registreert ISSO je vakbekwaamheid en kun je klanten helpen met jouw gecertificeerd advies.

ISSO 82.2 in hoofdlijnen

Bij een compleet EP Maatwerkadvies worden, volgens de ISSO 82.2, de volgende onderdelen meegenomen:

 • Een uitgebreidere opname, omdat er gekeken moet worden naar de eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen. Denk aan spouwbreedte, kruipruimte, ruimtebeslag installatie etc.
 • Het ‘fitten’ van het advies. In tegenstelling tot het energielabel gaat het maatwerkadvies wel uit van gebruikersgebonden energieverbruik en de omgeving waar het gebouw staat (en niet van gemiddelden). Daarom moet het verbruik gefit worden, zoals dat heet.
 • Het samenstellen van de verschillende mogelijkheden (pakketten met maatregelen) met bijbehorende investeringen en terugverdientijden.
 • En ook heel belangrijk: vermelding van gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid. Denk aan bouwfysische gevolgen zoals kans op schimmels in de woning.


Daarnaast moet je rekening houden met en kennis hebben van het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. om uiteindelijk een goed gecertificeerd maatwerkadvies te kunnen geven. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies houd je je aan het opname- en adviesprotocol van de ISSO 82.2 volgens de BRL 9500 MWA. De maatwerkadviezen worden geregistreerd en ge-audit door een certificerende instelling.

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Het programma van het EP-Maatwerkadvies

Onze Joost geeft de cursus EP-MWA voor woningen en utiliteitsgebouwen tegelijk. Je krijgt dus de uitleg voor zowel de woningbouw als voor de utiliteitsbouw. Ben je geënthousiasmeerd geraakt door het Utiliteits-gedeelte? Ga dan ook voor jouw diploma EP-U, bekijk de cursus EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit Basis.

Hieronder leggen wij uit hoe jouw programma eruit ziet voor de cursus EP-MWA.

Kennis opdoen met e-learning

Je volgt eerst in eigen tijd en tempo de online videotraining in onze online leeromgeving. Dit zijn zeer duidelijke en complete videolessen. Elke les wordt afgerond met een aantal kennisvragen om je optimaal voor te bereiden op de meet-up. De e-learning dient volledig te zijn afgerond vóórdat je aan de meet-up dag deelneemt. 

De onderwerpen die in de videotraining worden behandeld zijn:

 •  Introductie, geschiedenis van het Maatwerkadvies (MWA) en examen doen.
 • Wetten en regels, maatschappelijke context, actualiteit, ontwikkelingen energietransitie. Met uitgebreide kennis over het Klimaatakkoord, EED, Energiebesparingsplicht, EML…en nog veel meer. Alles wat niet in de ISSO staat, maar wat je wel moet weten voor een goed advies.
 • BRL 9500-MWA.
 • Doel, doelgroep en belang voor de klant.
 • Uitgangssituatie: opnemen, gebruiksprofielen, locatie en fitten.
 • Bepaling advies: klant, gebruiker, technisch, operationeel, investeringen etc.
 • Afronding: oplevering rapportage, gesprek met de klant, gevolgen (o.a. bouwfysica, warmtepompen etc).

Een goed advies staat of valt met “weten waar je het over hebt”. Kennis van bouwfysische oorzaak en gevolg, door bouwkundige of installatietechnische oorzaken en maatregelen is een must. Daarom besteden we daar extra aandacht aan in onze cursus.

Hoelang blijft mijn e-learning beschikbaar?

De e-learning blijft bij deze cursus tot 12 maanden na de aanvangsdatum voor jou beschikbaar.

Kennis vaardig maken in de meet-up

De online videotraining wordt gevolgd door 1 klassikale dag (meet-up). Hier kom je samen met je trainer en medecursisten en ga je de geleerde kennis van de e-learning vaardig maken. Tijdens de meet-up maak en bespreek je oefenexamens, kan je vragen stellen en ga je aan de slag met een casus. Ook de soft-skills die je nodig hebt met het intakegesprek en oplevering van de rapportage oefen je op deze dag. Dan voldoe je meteen ook aan deze eis uit de BRL. De meet-up is desgewenst ook online te volgen.

Meld je aan voor het examen MWA-W

Je dient je zelf aan te melden voor het examen. Deze examenkosten vallen buiten de cursuskosten.  

Je kan je bij de volgende exameninstituten aanmelden: Examenpark, Cito of SNEI.

Wat regel je zelf?

 • Vóórdat je deel kunt nemen aan de meet-up, dien je eerst de e-learning afgerond hebben. .
 • Bestel zelf de handboeken: BRL 9500-MWA, ISSO 82.2 op open.isso.nl. of regel een licentie op de ISSO-Open via Onze Joost. De kosten van de handboeken/licentie vallen buiten onze cursuskosten.

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Data
Tijden
Locatie
Di, 04 juni 2024
10:00 - 16:00
online of in Amsterdam
Di, 03 september 2024
09:00 - 15:00
online of in Amsterdam
Di, 15 oktober 2024
09:00 - 15:00
online of in Amsterdam
Di, 03 december 2024
09:00 - 15:00
online of in Amsterdam

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Investering EP-Maatwerkadviseur

Als EnergiePrestatie-adviseur weet je hoe belangrijk het is om te blijven groeien en je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Investeren in jezelf betekent dat je klaar bent om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een echte impact te maken in de wereld van duurzaamheid. Door je potentieel te ontgrendelen en de beste versie van jezelf te worden, creëer je meer voldoening, succes en geluk in je leven. Klinkt geweldig, toch? 

De cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' opent deuren naar nieuwe kansen en projecten, waardoor je jezelf kunt onderscheiden als expert op jouw vakgebied en je carrière naar een hoger niveau tilt. Bij Onze Joost kun je het 'nieuwe maatwerkadvies' in jouw eigen tijd en tempo volgen. Wel zo makkelijk, want dat zorgt voor een gezonde werk-privébalans. De cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' bestaat uit twee delen: 7 videolessen en één klassikale lesdag, ook wel meet-up genoemd.

Online leeromgeving

Ga je aan de slag met de cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' bij Onze Joost dan start je in onze online leeromgeving. 

Tijdens het bekijken van de videolessen sta je zelf aan het stuur: een video pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken. Het kan allemaal. Noteer tijdens het volgen van de videolessen je vragen, zodat je deze niet vergeet te stellen tijdens de meet-up

Meet-up EP-MWA

Na het succesvol afronden van alle videolessen volgen de meet-up. Tijdens de meet-up kun je je vragen kwijt aan de docent, inzichten verkrijgen aan de hand van vragen van medecursisten en ga je het geleerde, doormiddel van een casus, in de praktijk brengen.

De meet-up voor deze cursus bestaat uit één klassikale dag van 6 uur.

Deelname aan de meet-up is alleen mogelijk nadat je de volledige e-learning succesvol hebt doorlopen. Het is ook mogelijk om deze meet-up digitaal bij te wonen. Dit kun je aangeven op je inschrijfformulier. Ben je van gedachte veranderd en wil je toch fysiek aanwezig zijn?  Geen probleem! Stuur ons uiterlijk 2 werkdagen voorafgaand de cursusdag een e-mail en wij passen jouw deelname keuze kosteloos aan.

Investering: kosten

De investering voor de cursus 'Het gecertificeerde Maatwerkadvies | EP-W Basis of Detail | ISSO 82.2' is € 690,- exclusief btw (€ 834,90 inclusief btw)

Deze kosten zijn inclusief:

 • toegang tot de videolessen in de online leeromgeving;
 • één klassikale cursusdag(meet-up);
 • tijdens de meet-up word je begeleid door een ervaren hands-on docent;
 • hand-out van de presentatie als naslagwerk per mail;
 • een kladblok en een pen bij fysieke aanwezigheid;
 • koffie, thee, fruit, een tussendoortje en een vegetarische lunch bij fysieke aanwezigheid.

Tip: Vraag je werkgever naar de mogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget, aangezien werkgevers ook aanzienlijke voordelen kunnen halen uit de nieuwe kennis die wordt opgedaan in onze cursussen.

 

Licentie ISSO Open  

Je kunt via ons eenvoudig een licentie afsluiten voor ISSO Open. Met ISSO Open krijg je de mogelijkheid om alle beschikbare kennis van ISSO onbeperkt in te zien (zolang de licentie loopt). Zo blijft je altijd up-to-date.

Prijzen ISSO Open

 • 6 maanden voor € 80 excl. btw. 
 • 12 maanden voor € 114 excl. btw.

Wil je naast de cursus ook gebruikmaken van de licentie? Geweldig! Je kunt dit eenvoudig aangeven op het inschrijfformulier, en wij regelen de rest.

 

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Is deze cursus ook wat voor jou?