Wat is het EP-Maatwerkadvies?

Sommige adviseurs maken al een tijdje verbeteradviezen: met welke energiebesparende maatregelen verbeter je het label, ga je energie besparen en wat zijn de terugverdientijden. Iedereen doet dat momenteel op zijn/haar eigen manier. Om daar lijn in te krijgen is de ISSO 82.2 EP-MWA ontwikkel: het opname- en rapportageprotocol van het EP-maatwerkadvies. Hiermee kun je een compleet op maat gemaakt advies van hoge kwaliteit leveren en garanderen.

Bekijk hier de demo van de videolessen EnergiePrestatie Maatwerkadvies:

ISSO 82.2 in hoofdlijnen

Bij een compleet EPmaatwerkadvies worden, volgens de ISSO 82.2, de volgende onderdelen meegenomen:

 • Een uitgebreidere opname, omdat er gekeken moet worden naar de eventuele mogelijkheden en kansen van energiebesparende maatregelen. Denk aan spouwbreedte, kruipruimte, ruimtebeslag installatie etc.
 • Het ‘fitten’ van het advies. In tegenstelling tot het energielabel gaat het maatwerkadvies wel uit van gebruikersgebonden energieverbruik en de omgeving waar het gebouw staat (en niet van gemiddelden). Daarom moet het verbruik gefit worden, zoals dat heet.
 • Het samenstellen van de verschillende mogelijkheden (pakketten met maatregelen) met bijbehorende investeringen en terugverdientijden.
 • En ook heel belangrijk: vermelding van gevolgen voor het comfort, binnenklimaat en gezondheid. Denk aan bouwfysische gevolgen zoals kans op schimmels in de woning.


Daarnaast moet je rekening houden met en kennis hebben van het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. om uiteindelijk een goed gecertificeerd maatwerkadvies te kunnen geven. Bij een gecertificeerd maatwerkadvies houd je je aan het opname- en adviesprotocol van de ISSO 82.2 volgens de BRL 9500 MWA. De maatwerkadviezen worden geregistreerd en ge-audit door een certificerende instelling.

Mag het of moet het?

Een gecertificeerd maatwerkadvies mag, het moet niet. Er worden echter veel belastingvoordelen, subsidies, hypotheekaanvragen e.d. aan gekoppeld. Zo kan je vanaf 2024 alleen met het EP-MWA energiebesparing eigen huis (SEEH) voor VVE’s, een lening via het warmtefonds en de Energie Index Aftrek (EIA) voor ondernemers aanvragen. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen zal een gecertificeerd EP-maatwerkadvies vaak een vereiste worden. Ook om je te onderscheiden als een betrouwbare adviseur, goed opgeleid en met aantoonbare kennis van zaken is dit uiteraard een pré.

Hoe word je gecertficiteerd EP-Maatwerkadviseur ?

Net zoals je EnergiePrestatie-adviseur wordt, word je ook maatwerk-adviseur:

 • Je volgt een cursus waar je de juiste kennis en vaardigheden opdoet en kan oefenen voor het examen.
 • Het examen doe je bij één van de bekende exameninstituten (’t Examenpark, SNEI of Cito). Het examen zal bestaan uit een aantal meerkeuzevragen en een casus.
 • Als je het examen gehaald hebt en in bezit van het diploma bent, kan jouw bedrijf gecertificeerd worden door een van de certificerende instellingen.
 • Je schaft de juiste software aan. Vabi heeft momenteel al een werkende versie en deze is nu nog gratis beschikbaar, dit wordt een betaalde versie. UNIEC3 zal een versie per 1 juli beschikbaar hebben. Een iets onbekendere – De Twee Snoeken – zal ook maatwerkadvies-software uitbrengen.
 • Met het diploma maatwerkadviseur, bedrijfscertificaat en de juiste software kan je gecertificeerde maatwerkadviezen maken.

Ook net als bij de EnergiePrestatie-adviseur bestaan er verschillende EP-MWA-adviseurs:

 • EP-W/basis maatwerkadviseur
 • EP-W/detail maatwerkadviseur
 • EP-U/basis maatwerkadviseur
 • EP-U/detail maatwerkadviseur

EP-maatwerkadvies bij Onze Joost

Je kunt jouw examen goed voorbereiden door een cursus te volgen bij Onze Joost. Je moet, naast de kennis van het opnameprotocol EP-MWA, ook kennis hebben van bouwfysica, installaties, maar ook wet- en regelgeving zoals het Klimaatakkoord, Warmtevisies etc. Deze kennis is niet opgenomen in het protocol, maar leer je wel in onze cursus, zodat je goed voorbereid bent op het examen.

 

 

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Het programma van het EP-Maatwerkadvies

Onze Joost geeft de cursus EP-MWA voor woningen en utiliteitsgebouwen tegelijk. Je krijgt dus de uitleg voor zowel de woningbouw als voor de utiliteitsbouw. Ben je geënthousiasmeerd geraakt door het Utiliteits-gedeelte? Ga dan ook voor jouw diploma EP-U, bekijk de cursus EnergiePrestatie-adviseur Utiliteit Basis | verkort van EP-W/B naar EP-U/B.

Hieronder leggen wij in 3 stappen uit hoe jouw programma eruit ziet voor de cursus EP-MWA.

Stap 1: Kennis opdoen met e-learning

Je volgt eerst in eigen tijd en tempo de volledige online videotraining. Dit zijn zeer duidelijke en complete videolessen, gemaakt door één van onze top-docenten binnen Onze Joost. Elke les wordt afgerond met een aantal kennisvragen om je optimaal voor te bereiden op de meetup. De e-learning dient volledig te zijn afgerond vóórdat je aan de meet-up dag deelneemt. 

De onderwerpen die in de videotraining worden behandeld zijn:

 • LES 01. Introductie, geschiedenis van het Maatwerkadvies (MWA) en examen doen.
 • LES 02. Wetten en regels, maatschappelijke context, actualiteit, ontwikkelingen energietransitie. Met uitgebreide kennis over het Klimaatakkoord, EED, Energiebesparingsplicht, EML…en nog veel meer. Alles wat niet in de ISSO staat, maar wat je wel moet weten voor een goed advies.
 • LES 03. BRL 9500-MWA
 • LES 04. Doel, doelgroep en belang voor de klant
 • LES 05. A. Uitgangssituatie: opnemen, gebruiksprofielen, locatie en fitten
 • LES 06. B. Bepaling advies: klant, gebruiker, technisch, operationeel, investeringen etc
 • LES 07. C. Afronding: oplevering rapportage, gesprek met de klant, gevolgen (o.a. bouwfysica, warmtepompen etc).

Een goed advies staat of valt met “weten waar je het over hebt”. Kennis van bouwfysische oorzaak en gevolg, door bouwkundige of installatietechnische oorzaken en maatregelen is een must. Daarom besteden we daar extra aandacht aan in onze cursus.

 

Hoelang blijft mijn e-learning beschikbaar?

De e-learning blijft bij deze cursus 3 maanden na de meet-up trainingsdag voor jou beschikbaar.

Stap 2: Kennis vaardig maken in de meet-up

De online videotraining wordt gevolgd door 1 klassikale trainingsdag (meet-up). Je kunt deze dagen ook digitaal live bijwonen, dit kan je aangeven op je inschrijfformulier. Hier kom je samen met je trainer en medecursisten en ga je de geleerde kennis van de e-learning vaardig maken. In de les maak en bespreek je oefenexamens, kan je vragen stellen en ga je aan de slag met een casus. Ook de soft-skills die je nodig hebt met het intakegesprek en oplevering van de rapportage oefen je op deze dag. Dan voldoe je meteen ook aan deze eis uit de BRL.

Stap 3: Kennis en vaardigheden in de praktijk brengen door examen te doen

Examen doen!  Je dient je zelf aan te melden voor het examen. Deze examenkosten vallen buiten de cursuskosten. Met je diploma kan je per direct aan de slag met het maken van maatwerkadviezen, als je jouw certificatie op orde hebt. Dat kan ook via de koepel van Onze Joost.

Je kan je bij de volgende exameninstituten aanmelden: 

Wat regel je zelf?

 • Vóórdat je deel kunt nemen aan de meet-up, dien je eerst de e-learning afgerond hebben. 
 • Meld je zelf aan voor het examen bij 't ExamenParkSNEI of Cito als het zo ver is. De examenkosten vallen buiten deze cursuskosten.
 • Bestel zelf de handboeken: BRL 9500-MWA, ISSO 82.2 op open.isso.nl. De kosten van deze handboeken vallen buiten onze cursuskosten.

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Data
Tijden
Locatie
Ma, 18 december 2023
10:00 - 16:00
Online of in Amsterdam
Di, 06 februari 2024
10:00 - 16:00
Online of in Amsterdam
Ma, 18 maart 2024
10:00 - 16:00
Online of in Amsterdam
Wo, 24 april 2024
10:00 - 16:00
online of in Amsterdam
Di, 04 juni 2024
10:00 - 16:00
online of in Amsterdam

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Investering EP-Maatwerkadviseur

Als EnergiePrestatie-adviseur weet je hoe belangrijk het is om te blijven groeien en je kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Investeren in jezelf betekent dat je klaar bent om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan en een echte impact te maken in de wereld van duurzaamheid. Door je potentieel te ontgrendelen en de beste versie van jezelf te worden, creëer je meer voldoening, succes en geluk in je leven. Klinkt geweldig, toch? 

De cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' opent deuren naar nieuwe kansen en projecten, waardoor je jezelf kunt onderscheiden als expert op jouw vakgebied en je carrière naar een hoger niveau tilt. Bij Onze Joost kun je het 'nieuwe maatwerkadvies' in jouw eigen tijd en tempo volgen. Wel zo makkelijk, want dat zorgt voor een gezonde werk-privébalans. De cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' bestaat uit twee delen: 7 videolessen en één klassikale lesdag, ook wel meet-up genoemd.

Online leeromgeving

Ga je aan de slag met de cursus 'Het gecertifieerde maatwerkadvies' bij Onze Joost dan start je in onze online leeromgeving. 

Tijdens het bekijken van de videolessen sta je zelf aan het stuur: een video pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken. Het kan allemaal. Noteer tijdens het volgen van de videolessen je vragen, zodat je deze niet vergeet te stellen tijdens de meet-up

Meet-up EP-MWA

Na het succesvol afronden van alle videolessen volgen de meet-up. Tijdens de meet-up kun je je vragen kwijt aan de docent, inzichten verkrijgen aan de hand van vragen van medecursisten en ga je het geleerde, doormiddel van een casus, in de praktijk brengen.

De meet-up voor deze cursus bestaat uit één klassikale dag van 6 uur.

Deelname aan de meet-up is alleen mogelijk nadat je de volledige e-learning succesvol hebt doorlopen. Het is ook mogelijk om deze meet-up digitaal bij te wonen. Dit kun je aangeven op je inschrijfformulier. Ben je van gedachte veranderd en wil je toch fysiek aanwezig zijn?  Geen probleem! Stuur ons uiterlijk 2 werkdagen voorafgaand de cursusdag een e-mail en wij passen jouw deelname keuze kosteloos aan.

Investering: kosten

De investering voor de cursus 'Het gecertificeerde Maatwerkadvies | EP-W Basis of Detail | ISSO 82.2' is € 690,- exclusief btw (€ 834,90 inclusief btw)

Deze kosten zijn inclusief:

 • toegang tot de videolessen in de online leeromgeving;
 • één klassikale cursusdag(meet-up);
 • tijdens de meet-up word je begeleid door een ervaren hands-on docent;
 • hand-out van de presentatie als naslagwerk per mail;
 • een kladblok en een pen bij fysieke aanwezigheid;
 • koffie, thee, fruit, een tussendoortje en een vegetarische lunch bij fysieke aanwezigheid.

Tip: Vraag je werkgever naar de mogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget, aangezien werkgevers ook aanzienlijke voordelen kunnen halen uit de nieuwe kennis die wordt opgedaan in onze cursussen.

Waarom Onze Joost?

 • Officiële opleidingspartner van de ISSO.
 • Cedeo-erkende opleider.
 • Online, klassikaal of hybride leren.
 • Docenten met hands-on ervaring.
 • Persoonlijke aandacht voor jou als cursist.

Linda

Meer weten over deze cursus?

020 363 83 83
linda@onzejoost.nl
Vraag advies

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Is deze cursus ook wat voor jou?