Wijkgerichte aanpak: van het gas af.
Nederland moet van het gas af. Om dit duurzame doel te kunnen realiseren is de samenwerking tussen stakeholders, bij de uitvoering van een wijkgerichte aanpak, van essentieel belang.
De warmtetransitie is een complex samenspel tussen gemeenten, omwonenden, woningbouwcorporaties, marktpartijen en andere organisaties. Deze partijen hebben verschillende belangen en werken vanuit hun eigen terrein aan een duurzame leefomgeving.
Wil jij leren hoe je de verschillende belangen kunt verenigen binnen de warmtetransitie? Volg dan de cursus ‘Wijkgerichte aanpak: van het gas af’ bij Onze Joost.
De Klimaatwet en de warmtetransitie: samen van het gas af.
In de Klimaatwet is vastgelegd dat we de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk moeten verminderen. Een onderdeel van deze verduurzaming is de reorganisatie van onze warmtevoorziening – de warmtetransitie. We moeten afstappen van aardgas en gebruik maken van duurzame alternatieven o.a. voor het koken en het verwarmen van woningen.
Gemeenten hebben de regie over het planmatig en wijkgericht aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hoe dit wordt uitgevoerd, is per gemeente vastgelegd in een ‘warmtevisie’. Een warmtevisie, ook wel transitievisie genoemd, is een beleidsplan dat gemeenschappelijke focus creëert en richting geeft aan een wijkgerichte aanpak in de realisatie van de warmtetransitie. Het plan bevat ook een tijdpad, dat aangeeft welke wijk, in een betreffende gemeente, van het gas afgaat.
Gemeenten moesten voor het einde van 2021 een Transitievisie Warmte hebben vastgesteld. Deze omvat een enorme transitie waarin 8 miljoen gebouwen (woonhuizen, bedrijfspanden en maatschappelijke gebouwen) van het aardgas af moeten zijn. Deze gebouwen worden geïsoleerd en voorzien van een duurzaam alternatief.
Het plan dient iedere 5 jaar te worden geactualiseerd, zodat nieuwe ontwikkelingen en inzichten kunnen worden opgenomen.
De warmtetransitie heeft veel impact op Nederlandse huishoudens en bedrijven.
Op welke manier kun je de belanghebbenden actief betrekken bij samenwerking, zodat er een breed draagvlak ontstaat? In de cursus ‘Wijkgerichte aanpak: van het gas af’ gaan we daar dieper op in.
Wat leer je tijdens deze cursus
Tijdens de cursus leer je onder andere:
- wat een wijkgerichte aanpak is en waarom dit belangrijk is;
- wat de mogelijkheden van een wijkgerichte aanpak zijn;
- hoe je een wijkgerichte aanpak regisseert;
- hoe je inzicht krijgt in de verduurzaming van de bebouwde omgeving;
- hoe je communiceert met stakeholders over de wijkgerichte aanpak;
- hoe je stakeholders betrokken en gemotiveerd krijgt om deel te nemen aan de aanpak.
Wat levert de cursus op?
Na de cursus weet je alles over de warmtetransitie, de ontwikkeling van aardgasvrije woon- of werkgebieden. Je leert hoe je deze via de Transitievisie Warmte kunt vertalen naar wijkgerichte uitvoeringsplannen.
Voor wie?
De cursus is geschikt voor beleidsmedewerkers bij gemeenten en andere publieke organisaties, ingenieursbureaus, adviesbureaus, ontwikkelaars, ontwerpers, bouw- en installatieondernemer. De cursus is tevens interessant voor bewoners en bedrijven, die willen bijdragen aan de energietransitie en geïnteresseerd zijn in duurzame oplossingen voor hun wijk.