Te beginnen met het verschil tussen Nederland en de meeste andere landen; dat verschil zit hem in het verschil in waar traditioneel de energie vandaan komt. Nederland is sinds de jaren 60 een gasland. Veruit de meeste energie die we verbruikten kwam uit gas en slechts 17% was elektriciteit.
Hierop is ook ons elektriciteitsnet gemaakt, slechts het vervoeren van een beperkte hoeveelheid van een centrale opweklocatie naar de bedrijven en de mensen thuis. Een land als Frankrijk daarentegen heeft al decennia elektriciteit uit kernenergie als grootste aandeel in de totale energiemix. Het elektriciteitsnet daar is dus ook gemaakt voor het vervoeren van vele malen meer elektriciteit.
Uiteindelijk is er maar één echte oplossing voor de netcongestieproblematiek: opslag in welke vorm dan ook. Batterijen zijn dan voor nu de quickwin maar helaas moet er meer gebeuren dan alleen het plaatsen. Zo moet onderzocht worden welke plek in het net geschikt is, en wanneer hij moet laden of lossen om niet de problemen met netcongestie juist te verergeren.
Om dit te doen moeten kwartierwaardes van elektriciteitsafname geanalyseerd worden maar helaas zijn deze waarden bezit van bedrijven en niet zo makkelijk te delen.