Wat is een energie-adviseur en hoe word je het?

29 september 2022

Energie-adviseur, ep-adviseur, energieprestatie-adviseur, epa-adviseur… Ooit weleens gehoord van deze termen? Niet gek als het niet zo is, want dit beroep bestaat nog niet zo lang. Wat houdt het eigenlijk in en hoe word je het? Daar vertellen we je alles over in deze blog.

Dit doet een energieprestatie-adviseur

Als energieprestatie-adviseur, afgekort ep-adviseur, stel je het energielabel van gebouwen vast. Het energielabel loopt van A++++ (super-energiezuinig) tot G (heel hoog energieverbruik). Zo’n label heet ook wel een energieprestatie-advies. Zo ga je te werk:

 • Je maakt een afspraak met de eigenaar
 • Je checkt hoe energiezuinig het gebouw is, onder andere door te kijken naar:
  • Isolatie
  • Verwarming
  • Ventilatie
 • Je gaat na op welke manieren de eigenaar energie kan besparen
 • Je bekijkt of de energie op een andere manier kan worden opgewekt, bijvoorbeeld meteen warmtepomp of zonnepanelen
 • Je geeft aan hoeveel geld de energie-investeringen kosten en wat de baten zijn
 • Je schat in hoe lang het duurt totdat de eigenaar die investeringen heeft terugverdiend en gaan renderen

Al deze informatie zet je in een epa-rapport. Naast het advies geef je daarin bijvoorbeeld ook de technische gegevens voor isolatiemaatregelen aan. Zo weet de eigenaar precies hoe het ervoor staat met zijn of haar huis of ander pand.

Waarom een energielabel onmisbaar is

Klinkt allemaal leuk, denk je nu misschien, maar waarom is zo’n energielabel eigenlijk nodig? Het simpele antwoord is: omdat het verplicht is bij de verkoop, verhuur en oplevering van een gebouw. Het maakt daarbij niet uit of het een huis of utiliteitsgebouw is, zoals een kantoor, hotel of ziekenhuis. Voor die laatste categorie is er zelfs nog een extra reden om het energielabel te laten vaststellen: vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen die groter zijn dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Verwacht wordt dat deze bedrijfgebouwen in 2030 zelfs label A moeten zijn. Daarom moeten bedrijven nu aan de slag om hun energielabel te verbeteren.

EP-adviseur via de reguliere opleiding of het leerwerktraject?

Dat is goed nieuws voor jou, want dat betekent dat er nu en de komende jaren veel vraag is naar energie-adviseurs. Er is zelfs al een tekort. Tel daarbij op dat het goed betaalt én je een mooie bijdrage levert aan duurzaamheid en de energietransitie. Maar voordat je aan de slag gaat, moet je eerst een epa-certificaat halen. Dat kan op 2 manieren:

 • Via een opleiding tot epa-adviseur. Hierbij leer je in 1 of 2 praktijkdagen en via een online training alle kneepjes van het vak.
 • Via een leerwerktraject. Dan doe je ook de opleiding en heb je meteen daarna gegarandeerd een baan.

Let op: schrijf je niet lukraak ergens in, want de ene ep-adviseur is de andere niet. Er zijn 4 soorten, die elk een eigen opleiding en methode hebben:

 1. EP-W/B adviseur. Je geeft energieadvies over bestaande woningen (dus geen nieuwbouw). Dat doe je volgens de basismethode, die beschreven staat in de NTA 8800.
 2. EP-W/D adviseur. Naast bestaande woningen stel je ook energielabels vast voor nieuwbouwhuizen. Je gebruikt daarvoor de detailmethode uit de NTA 8800.
 3. EP-U/B adviseur. Hierbij houd je je bezig met bestaande utiliteitsgebouwen. Dat zijn zo’n beetje alle gebouwen waar je niet in kunt wonen, zoals bedrijven, scholen en sporthallen. Je mag met deze kwalificatie ook energie prestatie advies geven over bestaande woningen. In beide gevallen doe je dat volgens de basismethode.
 4. EP-U/D adviseur. Dit is het hoogste niveau van energieprestatie-adviseur. Je bepaalt hierbij de energielabels van nieuwbouw utiliteitsgebouwen op basis van de detailmethode. En je mag ook de taken doen van alle soorten adviseurs hierboven.

Epa-diploma halen? Schrijf je in bij Onze Joost!

Kan je niet wachten om als energie-adviseur aan de slag te gaan en het milieu gebouw voor gebouw een beetje beter te maken? Schrijf je dan nu in bij Onze Joost. Je kunt bij ons opleidingen voor alle soorten energieprestatie-adviseurs volgen of jezelf inschrijven voor een leerwerktraject. Duizelen alle richtingen en methodes je een beetje of vind je het lastig om te kiezen? Bel of mail ons even, dan helpen we je verder!